Noutăți

Pe aceasta pagină postăm cele mai importante articole despre Hangu publicate în presa locală sau națională.

2010: Blestemul bisericii din adâncuri – publicat în Monitorul de Neamț

Linistea oamenilor de pe Valea Bistritei a fost tulburată, spre sfîrsitul verii de un fenomen straniu: iesirea la lumină, din adîncurile apelor lacului de acumulare de la Bicaz, a ruinelor bisericii din Hangu, judetul Neamt. Întîmplarea, care s-a mai petrecut doar în 1977, a fost si este un prilej de rememorare de către vîrsnici a unor vremuri de zbucium si tristete ale anului 1959, cînd s-au luptat cu puterea politică si administrativă de atunci pentru a-si apăra lăcasul de cult. „Ruinele bisericii, atunci cînd, prin vointa lui Dumnezeu, reapar la suprafata apei, cum s-a întîmplat în acest an, ne răscolesc sufletele. Si cum ar fi altfel cînd biserica a fost o operă desăvîrsită, o catedrală impunătoare, construită numai prin contributia oamenilor din Hangu si munca lor de 30 de ani. Dar si-a aflat sfîrsitul din neghiobia unora, fiind distrusă în 1959“, a spus învătătorul pensionar Teoctist Galinescu, o memorie vie a comunei Hangu (n.r. – decedat între timp). De la acesta aveam să aflăm că ideea construirii monumentalului lăcas de cult a fost pusă în practică în 1922. Edificiul, care a fost mîndria localnicilor, a fost ridicat în 30 de ani din beton armat cu sine de cale ferată, luate de la o cale ferată forestieră dezafectată după primul război. Biserica a fost sfintită în mai 1951, avînd hramul Înăltarea Domnului. :: articolul integral in Monitorul de Neamt

2006: Atlantidele Romaniei, scufundate de baraje – publicat în Cotidianul Ambitia hidroenergetica comunista a tras apa peste mai bine de 20 de sate. Clonele fostelor asezari, cartiere de orase, ori turlele bisericilor poarta inca numele sau povestea acelor vremuri.
:: articolul integral in Cotidianul


2005: Cimitire ingropate in lac – publicat in Jurnalul National
Munti de apa s-au adunat in spatele Barajului Bicaz. Marea dintre munti, ce s-a nascut in 1959, a spalat ordinea lumii pentru cei care locuiau pe teritoriul acoperit acum de ape. Viii si mortii au trebuit sa se refugieze in zone mai inalte.
:: articolul integral in Jurnalul National


2006: Viitorul localitatii – publicat in Ceahlaul
“Atragerea de finantari externe, sansa sigura pentru prosperitatea comunitatii noastre”, declara domnul Gavril Lupu, primarul comunei Hangu. Rep.: De cum ati fost investit în functia de primar, acum sînteti la cel de al doilea mandat, prioritare ati considerat ca sînt investitiile, ele pot spori confortul edilitar-gospodaresc, nivelul de trai si civilizatie, sînt cele care duc la prosperitatea comunei Hangu.
:: articolul integral in Ceahlaul


2005: Italia, noua casa a muntenilor – publicat in Monitorul de Neamt
Comunele de pe Valea Bistritei si nu numai se confrunta cu un fenomen specific oricarei societati aflate în tranzitie, acela al migrarii populatiei tinere catre Europa de Vest în cautarea unor locuri de munca bine platite.
Statistica efectuata recent la nivelul comunei Hangu înregistreaza, în acest sens, cifre record. Din 4.200 de locuitori, cît numara populatia comunei Hangu, peste 1.000 de tineri au luat calea bejeniei în cautare de locuri de munca.
:: articolul integral in Monitorul de Neamt

lestemul bisericii din adîncuri